Duayenler anlattı öğrenciler ‘Aydın’landı

BEYSİAD’ın (Beylikdüzü Sanayici ve İşadamları Derneği) İstanbul Aydın Üniversitesi işbirliği ile düzenlediği sektöründe başarılı üç ismi ağırladığı panel Aydın Üniversitesi Florya Kampüsü A Blok Turuncu Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterip konferans salonunu tıka basa doldurduğu ‘Duayenler anlatıyor’ adlı panele Altek Döküm Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Denizli, Uzay Makine Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Uz ve ADM İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Uygur konuşmacı olarak katıldı.

Paneli izleyenler arasında BEYSİAD (Beylikdüzü Sanayici ve İşadamları Derneği) Kurucu Başkanı Mehmet Sandal, BEYSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri İskender Duriç, Adnan Şahin, Saffet Uygur, Barış Uz, Yılmaz Doğan, Ersin Şahin ve Beylikdüzü eski Belediye Başkanı ve Marmara Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Orakçı yer aldı.

Sıra sıra başarı öykülerini anlatan konuşmacılara öğrenciler büyük ilgi gösterdi. Panelistlerin konuşmalarından önce sahibi oldukları firmaları hakkında bilgiler içeren kısa filmler gösterildi.

DENİZLİ: İDEALLERİMİZ İÇİN PES ETMEDEN ÇALIŞMALIYIZ
Panelde ilk olarak, İstanbul Sanayi Odası tarafından yayınlanan listede Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 500 firması arasında gösterilen Altek Döküm’ün Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Denizli konuştu. Denizli, 1970 yılında kendisinin kurduğu Altek Döküm’ün kendi kulvarında en büyük firma olduğunu belirterek, “50 senedir hem ihracatta hem de firma büyüklüğünde ilk beşin içindeyiz. Şuan aşağı yukarı 77 firmaya ve ülkeye ürün satıyoruz. Biz Altek Döküm’ü kurduğumuz yıllarda Türkiye’de sanayi diye bir şey yoktu. Pirincin, bakırın nasıl yapıldığını kimse bize öğretmedi. Yurtdışında gittiğimiz firmalardan 2.el makinalar almayı tercih ettik. Çünkü burada ana gayemiz o teknolojiyi öğrenmekti. Yurtdışında ilk ihalemiz Filipinler’de oldu. Dünyanın dört bir yanından herkes oradaydı. Amerikalar, Fransızlar, İngilizler, Güney Koreliler… Hiçbiri bizi ciddiye almadı. Oradan 3500 tonluk ihaleyle ayrıldık. ‘Yapamıyorum’ dememek, inançlı olup sürekli ideallerimiz için çalışmaya devam etmeliyiz” diye konuştu.

UZ’DAN BAŞARI ÖYKÜSÜ
Uzay Makina Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Uz, kendi başına kurduğu Uzay Makina’nın kuruluş hikayesini anlattı. Adeta ‘Tırnaklarıyla kazıya kazıya’ bugünlere gelen Uz, ürettikleri ürünlerle Türkiye’nin ithalattan kurtulmasında pay sahibi olduklarını belirterek, “Sivas’ın zorlu iklim koşulları altında her gün 10 kilometre okul ev arası mekik dokuyarak ortaokulu bitirdim. Sivas’ta o zaman lise olmadığı için tek başıma henüz 14 yaşındayken İstanbul’a geldim. Birinin tavsiyesi üzerine 14 yaşımda fabrikada bir yıl çıraklık yaptım. İş yeri sahibi bende bir ışık görmüş olacak ki beni Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi’ne gönderdi ve bana çıraklık yaptığım dönemdeki yevmiyemi burs olarak verdi. Liseyi bitirince de Yıldız Teknik Üniversitesi’nde okudum. 1970 yılında henüz 20 yaşındayken benden küçük üç kardeşimle beraber ilk firmamızı kurduk. Bu firma hala faal olarak devam ederken 1976 yılında Uzay Makina’yı kurduk. Ürettiğimiz tarzda ürünlerin 95’i eskiden ithal edilirken bugün çok özel 5’lik makinalarımız ithal edilmekte. Bizim ve bizim gibi makinaları üreten firmalar sayesinde de ülkemiz bu ithalattan kurtulmuş oldu. Bundan dolayı biz de bir örnek olmuş olduk. Ülkemizi ithalattan kurtararak bir nebze de olsa katkıda bulunmuş olduk.” kariyer hikayesini özetlemiş oldu.

‘BİR GÜN BİLE STAJIMI AKSATMADIM’
Öğrencilere tavsiyelerde bulunan ADM İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Uygur, stajın sektöre girişteki önemine vurgu yaparak, “Öğrenim dönemim boyunca her yıl staj yaptım. 4 yıl boyunca stajımı bir gün bile aksatmadım. Okulu bitirip mesleğe girdiğimde memurlar şaşırmıştı. Genç memur nasıl bu işi yapar diye. 4 aylık stajın tamamını hiçbir gün aksatmadan, sadece bir staj defteri doldurmayla sınırlandırmadan yapacağım işin tüm faaliyetlerini görerek ve uygulayarak meslekte çok başarılı oldum” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLERDEN DENİZLİ’YE SPONSORLUK TALEBİ
Panelistlerin konuşmaları sonrası öğrenciler, sektörlerinin duayeni üç başarılı işadamına merak ettikleri konular hakkında sorular sorarak tavsiyeler aldılar. Soru-cevap kısmından sonra panelistlere teşekkür plaketi takdim edildi. Bir grup Aydın Üniversitesi öğrencisi de panel sonrası hazırladıkları bir proje için Fehmi Denizli’den sponsorluk desteği talebinde bulundular.  

Adres

Osmangazi mh. Mareşal Fevzi Çakmak cd. No:17 Kıraç/Esenyurt /İSTANBUL

ETKİNLİKLER

INSTAGRAM